Inclusion+

In scolile romanesti, ca de altfel in unitati scolare, alte institutii din asociatiile partenere – fenomenul de bullying are o incidenta din ce in ce mai ridicata, pericolul venind din falsa impresie de normalitate a acestuia, majoritatea persoanelor acceptandu-l ca pe o componenta obisnuita a vietii de zi cu zi. In activitatile derulate de AGES in scoli si licee ne-am lovit mereu de o componenta violenta a relatiilor dintre tineri, manifestata in amenintari, imbranceli, sicanari, ajungandu-se la loviri atunci cand adultii nu erau atenti. Am discutat cu prof care au observat o crestere a fenomenului violent, de intimidare a celor mai slabi. Intimidarea/amenintarea este o incercare agresiva, sistematica si continua, in scopul subminarii si ranirii cuiva, pe baza unor slabiciuni percepute la acesta.

Efectele asupra victimei sunt adesea devastatoare din punct de vedere emotional si comportamental. In studiul “Bullying-ul in randul copiilor. Un studiu sociologic la nivel national” (2016), realizat de Ciprian Gradinariu, Mihaela Manole, Diana Stanculeanu, se arata ca 19% dintre copii afirma ca au umilit un alt copil, 30% ca au lovit usor un coleg sau alta persoana de varstă similara iar 16% ca au batut un alt copil. Pe de alta parte, 24% dintre copii spun ca au fost umiliti sau facuti de rusine in

grupul de egali 32% ca au fost impinsi sau imbranciti de alti copii, 39% ca au fost raniti usor iar 16% că au fost batuti. La Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika din  Comanesti, unde invata 21 dintre voluntarii asociatiei, se intampla frecvent fenomene violente, unele ajungand si in media nationala – https://bit.ly/2V0lZsc.

Bullying-ul poate sa transforme scoala intr-un loc de temut, in timp ce aceasta ar trebui sa le asigure elevilor un mediu in care sa se simta in siguranta.

Impreuna cu partenerii din proiect am conceput un chestionar pe teme de bulliyng cu 10 intrebari de baza.La nivelul asociatiei noastre au fost aplicate 85 chestionare, iar 72 participanti (cu varste intre 14 si 30 ani), adica 84,7% considera ca fenomenul de bulliyng nu este discutat suficient in scoli / asociatii/ media, iar  39 dintre respondenti-45,88%-recunosc ca au fost martori sau victime ale bullying-ului. 

Discutand cu coordonatorii de proiect in cadrul intalnirilor, am incercat sa vedem in ce masura reusim sa aducem in fata tinerilor gravitatea fenomenului bullying.

Toate organizatiile implicate in proiect lucreaza cu tineri aflati in situatii de risc, cu tineri apartinand unor grupuri minoritare.

La nivelul organizatiilor partenere am identificat pentru tinerii din organizatii

1. un nivel scazut al cunostintelor legat de bullying

2. un nivel redus al cunostintelor legate de legatura dintre bullying si incluziune (de orice tip – sociala, religioasa, economica, de rasa, etc)

3. lipsa de reactia in fata manifestarilor de tip bullying

In cadrul acestui proiect ne propunem ca tinerii:

1. sa cunoasca manifestarile fenomenului bullying

2. sa identifice categoriile de persoane susceptibile a fi supuse manifestarilor bullying

3. sa dobandeasca abilitati necesare gestionarii situatiilor de tip bullying

4. sa manifeste empatie in fata persoanelor victime ale bullying-ului

5. sa dezvolte abilitati creative de prezentare si combatere a acestui fenomen

Obiectivele SMART ale proiectului sunt pentru:

1. cresterea nivelului de cunostinte referitaore la fenomenul de bullying pentru 49 de tineri 14-30 ani (coordonati de 7 lideri) din Croatia, Cehia, Lituania, Polonia, Romania,Turcia si Ucraina, pe o perioada de 12 zile

2. constientizarea necesitatii de a reactiona in prezenta unei situatii de tip bullying pentru 49 de tineri 14-30 ani (si 7 lideri) din cele 7 tari, pentru 12 zile

3. cresterea gradului de exprimare creativa pentru tinerii participanti in proiect prin activitati de teatru forum

Coordonator:

Asociația Generația Schimbării-AGES

Parteneri:

ASOCIACIJA APKABINK EUROPA

COMUNE DI TORINO

Stowarzyszenie Sztukater

AEGEE-León (European Students’ Forum)

SDRUZHENIE PROMYANATA E V TEB

Psikolojik Egitim ve Yardim Dernegi

Finanțator:

Finantat prin programul Erasmus+ gestionat în România prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).

Presa:„Young and you have rights”

Start: 01-03-2020 – End: 29-04-2021

Project Reference: 2016-3-RO01-KA105-035438

EU Grant: 28495.84 EUR

Programme: Erasmus+Key Action: Learning Mobility of Individuals Action Type: Youth mobility

Alte Proiecte

VREI SA LUCRAM IMPREUNA IN URMATORUL PROIECT?

DACA VREI SA LUCRAM IMPREUNA LA UN NOU PROIECT TE RUGAM SA NE CONTACTEZI